Limburgs Museum

Stad & Cultuur
De 10 leukste culturele activiteiten in Limburg

Gepubliceerd op: 15 September 2022

De 10 leukste culturele activiteiten in Limburg

Limburg is een provincie die barst van cultuur. En dan hebben we het niet alleen over de rijke tradities, maar ook over de talloze culturele activiteiten. Voor een cultureel uitje zit je in Limburg goed. Van poppodia tot festivals tot musea: Cultureel Limburg doet in alle opzichten van zich spreken. Dit zijn de 10 leukste culturele activiteiten in Limburg!

Smid met meisje

1. Openluchtmuseum de Locht

Wil je weten hoe het boerenleven in Noord-Limburg tussen 1850 en 1950 eruit zag? Ga dan naar Openluchtmuseum de Locht in Melderslo. Geen truttig museumpje, maar een beleving die de tijd van toen terug tot leven brengt. Door demonstraties, workshops en activiteiten. Ook een leuk cultureel uitje voor de kinderen!

Bosuil in Weert

2. Een concert bezoeken in één van de poppodia in Limburg

Of je nu naar Venlo, Weert, Roermond, Sittard, Maastricht of Heerlen gaat: in iedere grote stad in Limburg vind je een bloeiend poppodium, waar je vrijwel het gehele jaar geweldige concerten kunt bezoeken. Of je nu houdt van rock, pop, dance of hiphop: ga naar Grenswerkde Bosuil, ECI CultuurfabriekVoltde Muziekgieterij of de Nieuwe Nor en je zult een geweldig cultureel uitje beleven!

Wandelen op het Vrijthof

3. Het Parcours Maastricht

Het Parcours is als een culturele menukaart: in één weekend ontdek je het culturele aanbod van de stad Maastricht, tijdens deze jaarlijkse opening (eind augustus/begin september) van het culturele seizoen in de Limburgse hoofdstad. Of het nu theater, musical, popmuziek, beeldende kunst of comedy is: al wandelend leer je het beste kennen dat Maastricht op cultureel gebied in petto heeft. Kortom: Het Parcours leent zich perfect als cultureel uitje!

Dansers tijdens Limburg Festival

4. Limburg Festival

Bijzonder theater op bijzondere locaties in Midden-Limburg: dat is waar het Limburg Festival voor staat! Dit festival vindt ieder jaar aan het begin van augustus plaats en biedt een enorme rijkheid aan culturele activiteiten. Van experimentele dans tot kindervoorstellingen en van opera tot muziektheater. Allemaal op onverwachte plekken, uiteenlopend van een grindafslag en rivierover tot een schoolgebouw en van boerenstal tot industrieel complex of stadscentrum.

Kinderen in de Romeinse Katakomben

5. Museum Romeinse Katakomben Valkenburg aan de Geul

Het Museum Romeinse Katakomben neemt je mee naar de Oudheid. In de grotten van Valkenburg (Zuid-Limburg) zijn Romeinse grafkelders natuurgetrouw nagebouwd, temidden van een historisch museumcomplex dat ontworpen werd door de beroemde architect Pierre Cuypers. Inmiddels is er een link gelegd met de moderne tijd, door ook ruimte te bieden aan hedendaagse exposities. Een bijzonder en verrassend cultuur uitje in het Heuvelland!

Pinkpop terrein tijdens het festival

6. Pinkpop

Behoeft Pinkpop nog enige uitleg? Eigenlijk niet: zowel in binnen- als buitenland staat dit muziekfestival in Landgraaf (Zuid-Limburg) - het oudste van Europa - bekend als dé plek waar je de grootste artiesten op aarde kunt zien. Van Springsteen tot de Stones: ze stonden allemaal op het podium van Pinkpop. Wil je naar Pinkpop als cultureel uitje? Let op: het festival vindt de komende jaren niet meer met Pinksteren plaats.

Opa met kleinkinderen bij het Limburg Museum

7. Limburgs Museum Venlo

Een cultureel verantwoord uitje mét de hele familie? Ga eens naar het Limburgs Museum in Venlo. Dit museum organiseert tentoonstellingen en evenementen voor een groot en breed publiek. Vaak met bekende namen of rondom bekende thema’s. Zoals de Limburgse geschiedenis bijvoorbeeld of 75 Jaar Bevrijding van Limburg. Het museum ligt ook nog eens tegenover het station van Venlo. Makkelijk te bereiken dus!

Bonnefantenmuseum in Maastricht

8. Bonnefanten Maastricht

Het Bonnefanten Maastricht is een cultureel uitje voor de echte kunstliefhebber. Het gerenommeerde museum presenteert kunst binnen een maatschappelijke context. Exposities hebben vaak een link met de tijd waarin ze gemaakt zijn, waardoor ze meer laten zien dan de kunstobjecten alleen. Dat geldt sowieso voor het gebouw: een kunstwerk an sich, ontworpen door de beroemde architect Aldo Rossi.

Zomerparkfeest in Venlo

9. Zomerparkfeest Venlo

Ieder jaar vindt in hartje augustus het Zomerparkfeest in Venlo (Noord-Limburg) plaats. Een cultuurfestival in de breedste zin van het woord. Theater, muziek, literatuur, kunst, educatie: alles komt in 4 dagen voorbij! Bovendien is dit een cultureel uitje voor alle leeftijden. Bezoek vooral ook de kindermiddag op zondag, als je met de kids komt. En voor wie nu denkt ‘Wat mag dit allemaal kosten?’: het Zomerparkfeest is gratis!

Cultura nova

10. Cultura Nova Heerlen

Voor een paar zomerdagen lang is Heerlen ieder jaar de culturele hoofdstad van Limburg. Cultura Nova is een grensoverschrijdend cultureel zomerfestival, waar theater, muziek en beeldende kunst centraal staan. De stad Heerlen en zijn omgeving vormen het dankbare decor voor tal van voorstellingen, concerten en exposities. Cultura Nova is internationaal, grootschalig, spectaculair en baanbrekend. Bovendien krijgen jonge lokale makers ook een kans om zichzelf te laten zien aan een groot publiek.