Streekproducten in Limburg

Food & Gastronomie
Deze streekproducten moet je proeven in Limburg

Gepubliceerd op: 29 August 2022

Deze streekproducten moet je proeven als je in Limburg bent

Wat is een vakantie of citytrip zonder het lokale eten? Een beetje smakeloos inderdaad. Ook Limburg ga je nóg meer waarderen als je je verdiept in de lokale eetcultuur. De meest succesvolle Limburgse streekproducten krijg je ook buiten de provincie, maar tóch smaakt het in Limburg zelf beter. Kom maar proeven! Ontdek dan ook meteen streekproducten uit Limburg die nog nooit eerder heb geproefd.

Limburgers staan bekend als echte lekkerbekken, levensgenieters, Bourgondiërs.... Dat is niet voor niets. Limburg is nou eenmaal de provincie van het goede leven. Eten is hier een belangrijk onderdeel van. Geen liflafjes, maar eerlijke, traditionele streekproducten van eigen bodem. Wil je Limburg écht leren kennen? Dan moet je haar ook proeven! Dat kan met de volgende streekproducten.

Limburgse Vlaai

Limburgse vlaai

Streekproduct #1

Het meest bekende streekproduct uit Limburg is de Limburgse vlaai, vrijwel door het hele land te verkrijgen, maar nergens wordt vlaai zoveel en zovaak gegeten als… in Limburg. Als er iemand jarig is, met het bezoek op zondag, als er iemand gestorven is (zwarte pruimenvlaai) of gewoon omdat het kan op een zonnig terras met een kop koffie.

Kersen, abrikozen, pudding-kruimel, de beroemde rijstevlaai of, voor de echte liefhebbers, kruisbessen. Kiezen is soms moeilijk, maar zeg in ieder geval nooit ‘taart’ tegen vlaai, want dat is gewoon niet hetzelfde. Een Limburgse vlaai mag pas een Limburgse vlaai heten als deze geheel, met deeg én (fruit)vulling, in de oven is gebakken. Een goede traditie is dat het heel normaal is om een tweede stuk te pakken.

Limburgs Bier

Limburgs bier

Streekproduct #2

Liefde voor bier is groot in Limburg, er wordt dan ook volop gebrouwen. Dat gebeurt al eeuwenlang volgens een oude brouwtraditie. Sommige brouwerijen hebben de tand des tijds doorstaan en houden de traditie levend. Naast pils worden er veel speciaalbieren gebrouwen, speciaal voor de liefhebber. Er zijn grotere bekende brouwers, zoals Brand, Gulpener, Alfa en Hertog Jan, maar ook veel kleinere of zelfs microbrouwerijen. Als bierliefhebber heb je in Limburg nog heel wat te proeven…

Wijngaard Zuid-Limburg

Limburgse wijn

Streekproduct #3

De zuidelijke ligging en de heuvels hebben zo hun voordelen: meer zon. Vooral op de kalkrijke hellingen van het Zuid-Limburgse heuvelland zijn veel wijngaarden te vinden. Elk jaar komen er meer wijngaarden en elk jaar worden er meer en betere kwaliteitswijnen geproduceerd. Sommige Limburgse wijnhuizen doen mee met de wereldtop, zoals bijvoorbeeld Wijngaard St. Martinus in Vijlen. Ook in de rest van de provincie wordt voortreffelijke Limburgse wijn geproduceerd, bijvoorbeeld Wijngoed Thorn en de wijngaard Kapelkeshof in Grashoek en natuurlijk de welbekende wijn van de Apostelhoeve.

“Alles weten over Limburgse wijn? Kijk voor wijngaarden, restaurants en wijnroutes ontdek je op visitzuidlimburg.nl/wijn 

Stroopketels

Limburgse fruitstroop

Streekproduct #4

Van oudsher wordt in Limburg veel fruit geteeld, vooral appels en peren. Dat fruit kwam allemaal tegelijk van de bomen, in en rond september. Het was te veel om in één keer op te eten, dus werd het bewaard door middel van een oude conserveringstechniek: inkoken tot stroop.

Het Limburgse stroopkoken werd onlangs uitgeroepen tot cultureel erfgoed, zo belangrijk en uniek zijn de procedés voor dit streekproduct. Er zijn nog enkele stroopkokers die het fruit volgens de oude recepturen laten inkoken in koperen ketels. Limburgse stroop wordt gegeten bij kaasplankjes, op de boterham met roomboter en is een belangrijk ingrediënt voor het traditionele gerecht Limburgs zuurvlees.

Bloedworst

Limburgse vleeswaren

Streekproduct #5

Het Bourgondische Limburg heeft haar eigen culinaire tradities wat betreft vlees. Er zijn heel wat traditionele vleesproducten die je alleen in Limburg krijgt. Net zo gebruikelijk als cervelaatworst doe je in Limburg bijvoorbeeld gebakken pastei op de boterham. Oudere mensen groeiden op met hoofdkaas of zult (inderdaad gemaakt van varkenskop) en balkenbrij (gemaakt van orgaanvlees).

In restaurants die werken met streekproducten kom je ook gerechten met bloedworst tegen, inderdaad gemaakt van varkensbloed. Laat je niet afschrikken door de ongebruikelijke ingrediënten, want deze lokale vleesproducten zijn zó lekker dat ze niet voor niets nog steeds worden gemaakt…

Deel je ervaring!

Vlaai, wijn, bier, stroop en vlees, dat zijn wel de belangrijkste Limburgse streekproducten, maar dat is lang niet alles. Wat dacht je van knapkoek en Limburgse mosterd? En van nonnevotten en ‘kouw sjóttel’? Er zijn nog genoeg streekproducten te ontdekken en te proeven… Laat het smaken in Limburg!