Kloosterdorp Steyl Limburg

Rust & Natuur
Historische wandelingen: deze 6 routes moet je absoluut gelopen hebben

Gepubliceerd op: 23 September 2022

Historische wandelingen: deze 6 routes moet je absoluut gelopen hebben

Houd jij van rust en natuur, maar ook van cultuur en historie? En ben jij een fervent wandelaar? Dan is Limburg jouw ideale bestemming. Zowel in Noord-Limburg, Midden-Limburg als Zuid-Limburg vind je prachtige wandelroutes die onthaasting en historische verdieping met elkaar combineren. Wij hebben 6 historische wandelingen voor je uitgezocht die je bewandeld móet hebben.

Romeinse wachttoren op Goudsberg

1. Via Belgica-route tussen Valkenburg en Heerlen

De Romeinen waren een van de eerste volkeren die op grote schaal wegen aanlegden. Ook door het hart van wat we nu Zuid-Limburg noemen. Deze ‘Via Belgica’ van ruim 60 kilometer lang, liep van Maastricht tot aan de huidige Duitse grens. Het stuk tussen Valkenburg en Heerlen is een mooie historische route (21,7 kilometer) om te wandelen. Hier kom je o.a. langs een voormalige Romeinse wachttoren op de Goudsberg, langs de Romeinse villa’s De Proosdij (Klimmen) en Ten Hove (Voerendaal) en de Kunradersteengroeve (aangelegd door de Romeinen) en eindig je in Heerlen; een door de Romeinen gestichte stad. Het Thermenmuseum aldaar toont de resten van wat ooit een Romeins badhuis was.

Meer weten? Kijk op de website van de Via Belgica voor meer Romeins getinte historische wandelingen.

Liberation Route

2. Liberation Route Gennep

Het Noord-Limburgse Gennep lag in de vroege maanden van 1945 maandenlang in de frontlinie van de gevechten tussen de Geallieerden en de Duitse bezetter. De Liberation Route geeft je de kans om een historische wandeling (6,5 kilometer) te maken langs de plaatsen in Gennep die herinneren aan deze strijd. De wandeling begint bij de Martinustoren en voert je onder meer langs verschillende Luisterplekken, waar door middel van geluidsopnames verhalen over de oorlog worden verteld. Ook passeer je bijzondere relikwieën uit de oorlogsjaren, zoals een Duits verbod dat geschilderd staat op een gevel en de treinrails van een Duitse spoorverbinding.

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan op de website van Visit Noord-Limburg of op die van de Liberation Route voor meer informatie.

Kloosterdorp Steyl

3. Kloosterwandeling Steyl

Steyl (Noord-Limburg) staat bekend als ‘kloosterdorp’. De kern van het plaatsje is een beschermd dorpsaangezicht en wordt gedomineerd door grote kloostercomplexen. Onder meer priester Arnold Janssen (1837-1909), later heilig verklaard door de paus, woonde en werkte in Steyl. Op deze wandeling (8 kilometer) kom je langs een groot aantal bezienswaardigheden die allemaal met het kerkelijke verleden van Steyl te maken hebben: Het Ketelhuis, het Heilige Geestklooster, de Sint Michaëlkerk, de Goede Herdertuin, de Sint Gregortuin, het Missiehuis St. Michaël met zijn kloostertuin en ‘De Goddelijke zaaier’, het gedenkteken voor Arnold Janssen.

Stadswandeling op het Vrijthof

4. Stadswandeling Maastricht

De Limburgse hoofdstad Maastricht ademt in alles historie. Van het Romeinse verleden via de Middeleeuwen naar de Industriële Revolutie: in Maastricht vind je op iedere straathoek wel een herinnering van een ander hoofdstuk van onze geschiedenis. Deze stadswandeling (6,5 kilometer) brengt je langs tal van deze plekken. Denk aan de oude stadswallen, de Sint Servaaskerk en de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, maar ook aan een graftombe van een rijke baron, aan een voormalige berenkuil, aan de plek waar musketier D’Artagnan sneuvelde en het Spaans Gouvernement. Kortom: dit is misschien wel dé bestemming voor een historische wandeling in Limburg.

Alles over wandelen in het historische hart van Maastricht, vind je op de website van Visit Zuid-Limburg.

Wandeling in het centrum van Sittard

5. Toon Hermanswandeling Sittard

De legendarische cabaretier Toon Hermans werd in 1916 in Sittard geboren. En daar de Sittardenaren - terecht - maar wat trots op! Sinds enkele jaren is er dan ook de Toon Hermanswandeling; een wandelroute door de stad die je leidt langs plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van Toon. Je begint in de kroeg waar hij zijn eerste optredens had, loopt langs zijn voormalige huis aan de Begijnhofstraat, de Sint Petruskerk (waar Toon vaak en graag kwam) en het pand waar zijn vader een bank runde, voordat deze failliet ging. Op deze historische wandeling komt de herinnering aan Toon Hermans, die in 2000 overleed, weer helemaal tot leven.

Meer weten? Ga naar de speciale ‘Toon’-site van Visit Zuid-Limburg.

Archeo route

6. Archeo route Roermond

Wil je eens een keer wat anders als je normale stadswandeling? Kies dan voor deze route. Naast een heerlijke wandeling in de buitenlucht stap je via augmented reality het verleden in van de stad Roermond. Sta oog-in-oog met de virtuele archeoloog en ontdek geheimen die tot nu toe onder de grond verborgen bleven. Bij deze route vind je 7 archeologische vondsten in het centrum van Roermond. De wandeling start op de markt en zal hier ook weer eindigen. Het enigste wat u nodig heeft voor deze beleving is een telefoon met opgeladen batterij. Daarnaast is het handig om de Archeo Route app alvast te downloaden, u bent daarna helemaal klaar om te gaan! Deze wandeling is ook leuk om te doen met kinderen, zij kunnen de artefacten verzamelen.