Favoriete fietsroutes tom dumoulin limburg

Fietsen & Wandelen
Heuvelland, Wallonië en langs de Maas: De favoriete fietsroutes van Tom Dumoulin

Gepubliceerd op: 21 June 2022

Heuvelland, Wallonië en langs de Maas: De favoriete fietsroutes van Tom Dumoulin

Als profwielrenner én als Limburger kent Tom Dumoulin de wegen van onze provincie als geen ander. Wekelijks legt de winnaar van de Ronde van Italië in 2017 honderden trainingskilometers af in het Limburgse landschap. Daarom vroegen we Tom Dumoulin naar zijn favoriete fietsroutes in Limburg. En stiekem verklapt Tom ook van welke beklimming een kampioen als hij nu écht zweetdruppels krijgt.

 

Tom Dumoulin

Tom vertelt

Mooiste route is internationaal
Naast profwielrenner is Tom ook organisator van de Tour de Dumoulin; een groot wielerevent, waar fietsers van alle leeftijden diverse toertochten kunnen rijden. De langste - een route van 175 kilometer - is Tom’s favoriet. “Dat is een internationale route, die in Zuid-Limburg begint, maar voor een groot deel door Wallonië loopt”, legt hij uit. “Dat is het mooie van Limburg: je bent zo over de grens in België of Duitsland.”

De route die Tom altijd fietst
Deze 175 kilometer zijn echter niet voor beginners. De route leidt over de Zuid-Limburgse heuvels en de uitlopers van de Belgische Ardennen, langs plaatsen als Stavelot, Aywaille en Verviers. “Dit is de route die ik altijd fiets als laatste test, voordat ik aan een grote wedstrijd, zoals de Tour de France of de Giro d’Italia, begin. Voor deze route moet je goed getraind zijn. Maar ik moedig iedereen aan om hem te proberen!”

Heuvelland als tweede thuis
Natuurlijk is Tom het meest op de fiets te vinden in het Heuvelland. Hij kent dit gebied dan ook op zijn duimpje. Niet alleen omdat Tom er traint, maar ook omdat hij vroeger aan de start stond van Limburgse wedstrijden. Koersen zoals de Ronde van Limburg, de Omloop van Ransdaal, Olympia’s Tour en de Volta Limburg Classic. “Vooral in het gebied tussen Camerig en het Drielandenpunt in Vaals kom ik graag. En ook de finale van Nederlands grootste wielerwedstrijd de Amstel Gold Race - over onder andere de Kruisberg en de Eyserbosweg - vind ik uitdagend om te fietsen.”

Ook andere plekken in Limburg
Tom fietst meestal in Zuid-Limburg, maar komt soms ook wel in andere delen van Limburg. “Als ik bijvoorbeeld lang wil trainen in vlak gebied, fiets ik vaak langs de Maas richting Roosteren. Daar liggen lange, rechte stukken, waar je goed hard kunt gaan.”

Toms zwaarste beklimming
Is er nog een plek in Limburg waar een doorgewinterde coureur als Tom met lichte angst en beven naar kijkt? “Ja, toch wel”, lacht hij. “Dan denk ik aan de beklimming van De Piemert; een zware klim vanuit Slenaken naar de provinciale weg richting het Belgische De Planck. Die is heel pittig.”

Wat vindt Tom de mooiste plek?
Het leven van topsporters zoals Tom Dumoulin staat in het teken van hard werken, winnen en verliezen. Kan Tom tijdens al die trainingen nog wel genieten van de omgeving? “Jazeker!”, zegt hij stellig. “Sommige trainingen zijn niet intensief, maar juist lang en rustig. Dan heb ik uitgebreid de tijd om om mij heen te kijken. En dan zie je hoe mooi Limburg is. Bovenop de Eyserheide bijvoorbeeld; daar is het uitzicht prachtig. Maar ook vlak over de grens, rondom Teuven, heb je geweldig panorama’s. Genieten!”

 

 

 

 

 

 

Tom Dumoulin

Quote

De beklimming van De Piemert; een zware klim vanuit Slenaken naar de provinciale weg richting het Belgische De Planck. Die is heel pittig.
- Tom Dumoulin

Meer info