Dame in bloemenveld Eys

Rust & Natuur
Parel in Limburg: de Eyser Plantage

Gepubliceerd op: 13 September 2022
Vrouw en man op de Eyser plantage

Toscaans panorama-uitzicht

Wat vind jij? Schrijven we over Zuid-Limburg misschien wel net iets te vaak dat het er zo niet Nederlands aandoet en voelt? Dat het op plekken wel iets wegheeft van Frankrijk of Italië? En komt het dan soms niet meer geloofwaardig over? Vergeef het ons! We zouden ons best iets meer willen inhouden, maar net op dat moment ontdekken we weer zo’n plek. Een plek in het glooiende landschap, tussen de heuvels, waar je alleen maar komt via zo’n kronkelige weggetje. Dan komt er nog maar één ding in je op. Dat is Toscane. In Limburg.

Dame in veld Eyser plantage

Groene Hotspot

De Eyser Plantage is zo’n plek. Een markante rij populieren tussen Wittem en Eys. Ze geven het landschap een bijzondere Toscaanse uitstraling. Talloze inwoners en toeristen genieten er dagelijks van. Een heerlijk rustiek plekje midden in het Heuvelland. Niet voor niets is de Eyser Plantage een belangrijk onderdeel van het Cultureel Erfgoed van Gulpen-Wittem. De rij Italiaanse populieren aan de Wittemerweg is geplant in 1943 als ‘windvanger’ voor de fruitplantage van de familie Brand. Destijds was het een aaneengesloten haag. Het fruit wilde echter niet goed groeien, omdat de grond niet vruchtbaar genoeg was. In 1969 werden de fruitbomen gerooid om plaats te maken voor koren. De populieren werden daarna het favoriete stekje voor duizenden mussen, die graag van het koren aten. Om deze overlast te voorkomen, werd elke tweede boom gerooid en de rest werd getopt. Zo kreeg de Eyser Plantage zijn huidige vorm. Door de jaren heen groeiden de bomen uit tot een beeldbepalend landschapselement. Het had echter niet veel gescheeld of de bomen waren enkele jaren geleden gerooid. Het Comité Eyser Plantage wist daar een stokje voor te steken, mede dankzij de hulp van IKL en de gemeente Gulpen-Wittem. Dankzij de acties van het Comité blijven de mooie populieren nu behouden. De Eyser Plantage is zelfs verkozen tot één van de tien Groene Hotspots in Zuid-Limburg.

Familie bij Eyser plantage

Goed om te weten!

Beleef de Eyser Heuvelrug vanuit het Dunnenbosch. Het Dunnenbosch, gelegen in het grote gebied Geul- en Gulpdal, vormt samen met het Schweibergerbosch en het Wagelerbosch een aaneengesloten bos- en dus ook heel fijn wandelgebied.

Zichtbaar, opmerkelijk, wonderschoon. Maar ook: verscholen, verborgen en ongepolijst. Ontdek alle parels in Limburg.