Twee vrouwen met de fiets aan de hand in Thorn

Stad & Cultuur
Parel in Limburg: het witte stadje Thorn

Gepubliceerd op: 19 September 2022
Meiden in een straat in Thorn

Waarom wit?

Waren het nu prinsessen, religieuze vrome dames of dochters van adel? Er hangt nog wel enige mysterie rondom de ‘Stiftdames’, de vroegere bewoners van het huidige ‘witte stadje’ Thorn. De abdij van Thorn, werd in een ver verleden namelijk bewoond door relatief veel jonge vrouwen die er hun eigen leven leiden met een eigen inkomen, een eigen rechtspraak en een eigen munt. En nu zou je misschien denken dat zij aan allerlei vrome regels moesten voldoen van hun kloosterorde. Nee hoor, voor deze Stiftdames waren er geen regels waar zij zich aan moesten houden. Met de komst van de Fransen in 1794 kwam hieraan een einde. Zij voerden een belasting in op basis van de omvang van de ramen. De arme bevolking metselde deze dicht om de belastingaanslag te beperken. Om de ‘littekens van de armoede’ te verbergen, werden de huizen wit gekalkt.

Meiden met een fiets

Kleine straatjes & streekspecialiteiten

Tegenwoordig is Thorn een sfeervol gastvrij stadje voor bezoekers uit de hele wereld. Het staat bekend om haar markante witgeschilderde huizen en monumentale panden. Dat zorgt ervoor dat het een dorpje is zoals je dat eigenlijk nergens anders in Nederland tegenkomt. Typische straten en steegjes met maaskeien voeren je door het historische centrum en leiden je naar gezellige terrasjes. Daar krijg je streekspecialiteiten op je bord én in je glas (lees: een versgebakken stuk vlaai, Thornse wijn, asperges en veel meer). Ondertussen torent de Abdijkerk overal bovenuit en herinnert je aan de bijzondere verhalen van deze plek.

Meiden in Thorn op de fiets

Wandelen & meer weten

Die verhalen over het mysterieuze leven van de Stiftdames en leven daarna hoor je tijdens de speciale themawandelingen onder leiding van een VVV-gids . Deze vinden elke derde zondag van de maand plaats. Doe je zo’n wandeling liever zelf als groep? Dat kan het hele jaar door op reservering. De wandeling start bij het Gemeentemuseum ‘Het Land van Thorn’. Naast allerlei historische voorwerpen en het driedimensionale ‘Panorama Thorn’, vind je hier ook het bezoekerscentrum van de lokale VVV waar je terechtkunt voor alles wat je wilt weten over het witte stadje en haar omgeving.

Meiden in Thorn

Goed om te weten!

Thorn ligt in Midden-Limburg. Het stadje wordt omgeven door weidse Maasplassen en het RivierPark Maasvallei. Ook ligt het vlakbij Natuurgebied De Koningssteen waar je kunt wandelen en fietsen tussen Gallowayrunderen en Konik paarden.

Zichtbaar, opmerkelijk, wonderschoon. Maar ook: verscholen, verborgen en ongepolijst. Ontdek alle parels in Limburg.